Tuesday, March 11, 2008

sadun aren

türkiye'de sosyalist olmaya en yakin parti olan ve 1965 secimlerinde meclise 15 milletvekili göndererek sol düsünce dünyasinda önemli bir heyecan yaratan türkiye işçi partisinin kurucularindan sadun aren vefat etti.

sadun aren'i benim icin önemli kilan, beni türk solunun farkli yönleri üzerinde düsünmeye davet eden ve özellikle 1960'larin sonunda dogan avcioglu ve cevresinin sosyalizmi nasil aracsallastirdigini acikca ortaya koyan bir anekdotu paylasmak isterim.

27 mayis ihtilali sonrasi milli birlik komitesi sadun aren'i cagirir ve ona türkiye'de en hizli kalkinmanin sosyalizm ile mümkün olup olamayacagini sorar. aren, "hayir" der, "sosyalizmle kalkinma hizli degil yavas olur ancak yavas kalkinma cok daha saglikli olur. gelir dagiliminin bozuk oldugu yerlerde, zenginlerin para yatirimiyla daha hizli bir kalkinma olabilir ancak sosyalizmde esas olan adil dagilimdir."

iste sadun aren'in bu dürüst cevabi, sosyalizmin dayanmasi gereken esas temeli soyluyor. bugun gerillanin el kitaplariyla veya marxtan okuduklari üc dört cümleyle kendilerini solcu ilan edenlerin bu ülkenin gercek sosyalistlerinden biri olan sadun aren'i tanimalari özgürlükcü sol düsünceyle tanismalari icin önemli bir firsattir.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

'Puslu camın arkasından'isimli anılardan oluşan kitabını bi solukta okumuş ve herzamanki gibi çok etkilenmiştim..
Bu ülkeden bir Sadun Aren geçti..
Ne diyelim rahmetle..

9:19 PM  
Blogger Melmoth said...

etrafta cok gorunmeyen, az konusan ama konustugunda kendisine özgü bir inandiriciligi bulunan dürüst insanlara olan özlemimiz oylesine cok ki varolanlari da yitirmek gercekten cok aci oluyor.

10:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Smartphone, I hope you enjoy. The address is http://smartphone-brasil.blogspot.com. A hug.

2:48 PM  

Post a Comment

<< Home

cool hit counter