Friday, April 20, 2007

insan

Dünyanin birbirinden cok farkli koselerinde, ayni zaman diliminde, kimi zaman eszamanli olan ortak vicdanimizi ve insanligimizi yaralayan olaylar gerceklesiyor. Bütün bu olaylari dunyanin hangi kosesinde gerceklesirse gerceklessin kusurlu bilgilerle de olsa cok kisa bir zamanda ayrintilariyla ögrenebilecegimiz bir cagda yasiyoruz.

Ogrendigimiz andan itibaren canimizi yakan, bizi huzursuz eden, insanlik ve insan adina tekrar dusunmemize yol acan olaylari dikkatle ve duyarlilikla takip etmek icinde yasadigimiz caga karsi bir sorumluluk. Ahlaki durusumuzun disinda kalan insan onurunu yaralayan en kucuk olaya karsi bile kenardan bakmak yerine en azindan onu umursadigimizi göstermekle mükellefiz.

Ne var ki, bizler günlük yasantimizda dogrudan deneyimlemedigimiz durumlari bilincimizde tasiyarak yasama becerisine sahip degiliz, boyle bir yeterliligimiz yok. Iste bu acz hali, insanligin hüzünlü yazgisi.

Demek istedigim, üzüntüyle ve mahcubiyetle soylemek istedigim sey, hangimiz dünyanin farkli bolgelerinde eszamanli yasanan katliamlarin, sefilliklerin, rezilliklerin tümünü bilincinde tutarak yasayabilir ki. Ahlaki kavrayisimiz mi eksik, duyarsiz miyiz, conformist miyiz. Hayir hicbiri degil, biz sadece insaniz.

6 Comments:

Blogger Emir Bey said...

insanlığımdan utanıyorum bazen.

11:46 PM  
Blogger thelunatic said...

Yaşadığımız çağda bir de güzel haberleri hızlı bir biçimde alıyoruz. Mesafeleri kısaltıp 20-30 harfin üzerinde ellerimiz paristeki konferansa davet kazanıyoruz, yani güzel tarafları da var bu çağın. Öte yandan aynı yaşadığımız herşeyi hatırlayamadığımız gibi ydoğrudan deneyimlemediğimiz şeyleri de bilincimize taşıyamayız. Artı taşısak bile ne kadar doğru olur böyle birşey?Hüzün geçidi olmaz mıyız böyle yapsak? Hüzünden ölmez miyiz? Bu acizlik değil insan beyninin sağlıklı kalmak için ince bir düşüncesidir diye düşünmekteyim.
Öte yandan insanlığından utanmamlısın emir bey. bizler insanız.
şüphesi olan.

6:02 PM  
Blogger Melmoth said...

thelunatic, kadim dost, okudugunu da anlamaz olmussun. yakin gozlugunu tak .

2:56 PM  
Blogger Elsa said...

vaaay ayara bak.

4:46 PM  
Blogger thelunatic said...

büyük dost melmoth söyle bakalım nedir okuduğumu anlamadığımı düşündüttüren. Sen mahçupken, ben neyi yanlış anlamışım?

5:32 PM  
Blogger Unknown said...

This comment has been removed by the author.

2:49 PM  

Post a Comment

<< Home

cool hit counter