Monday, November 20, 2006

Basin One Egilmesin

Basin tarihi konusunda kapisi ilk calinacak insanlardan biridir Hifzi Topuz. Üretken de bir yazardir kendisi. Son kitabi ' Basin one egilmesin - Sabahattin Ali'nin romani ' da kitapcilarin cok satanlar listesinde. Sanirim dorduncu baskiya kadar da ulasmis.
Topuz'un Sabahattin Ali'nin hayatini incelemesi Turk edebiyatinin en gozupek yazarlarindan birini ve yasadigi donemi yeni kusaklara tanitmak adina onemlidir kuskusuz.
Yine de bu kitap Sabahattin Ali'yi tüm yonleriyle tanitmaktan uzak. Hatta Ali'nin olumuyle ilgili cok onemli bir iddiayi da gozardi etmis. Denilebilir ki, Topuz bu iddiaya inanmiyor ve soz etme geregi duymamis. Akla gelen soru su, bahsettigim ve Topuz un uzerinde durmadigi iddianin sahiplerinden biri Topuz'un yakin arkadasi ve SAbahattin Ali'yi de Topuz'a tanistiran kisi. Simdi nasil oluyor da boylesine onemli bir iddiayi Topuz kitabina tasimiyor. En azindan birkac cumleyle de olsa bu iddiayi soyleyip, buna da inananlar olusmutur Sabahattin Ali'nin yakin cevresinde demeliydi diye dusunuyorum.
Diger yandan, Topuz Ali'nin oldurulusuyle ilgili olarak ' Karanlik Gucler' i sorumlu tutuyor. Her ne kadar bu ' Karanlik Gucler ' in hangi gucler oldugunu bazi roportajlarinda acik acik soylese de neden kitapta bu acikligi gostermek istememis merak ettim.
Bir baska hassas konu, Topuz'un Sabahattin Ali'nin agzindan bazi cumleler soyluyor olmasi. Sabahattin Ali'nin oldurulecegi esnada ne soyledigi bilinmiyor fakat Hifzi Topuz Ali'nin oldurulusunu anlatirken ona bazi cumleler soyletiyor ki SAbahattin Ali'nin bu cumleleri soyleyip soylemeyecegi ciddi bir tartisma konusudur.
Diyecegim o ki, son gunlerin takdir toplayan kitabinda ciddi eksiklikler var ve eger Sabahattin Ali'yi anlamak istiyorsak bu kitabin yaninda hatta oncesinde Ali'nin kendi eserlerini muhakkak okumaliyiz.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

cool hit counter