Saturday, November 11, 2006

'Aglama Bebegim'

Ilk albumunde Sabahattin Ali'den üc siir secmisti. 'Kara yazi', 'Kiz kaciran' ve Ali'nin 40'li yillarin basinda Sinop cezaevinde dipsiz acilar icinde yasama, yasamaya kustugu sirada yazdigi ' Gecmiyor gunler ' siiri..Onunla S.Ali uzerine konusmayi isterdim, belki elestiricekti Ali'nin yasamini belki yazdiklarindan cok farkli yasiyor diyecekti ama ne derse desin eminim ki iki satir yazabilmenin ancak sizlayan ve sikintili yureklere vergi oldugunu soyleyecekti.
Kendisi de S. Ali gibi sonu gelmez bir mucadeleyle gecirdi omrunu; korkular ulkesinde 40'li yillarin korkusu komunistlerdi, S. Ali de komunistti, hakkinda acilan davalarla basi dertteydi, kendisine yasam alani birakilmadigi dusunuyordu, ulkeden kacmaya karar verdi, Bulgaristan sinirinda yasaminin en verimli doneminde olduruldugunde 41 yasindaydi. Ve Ahmet Kaya; korkular ulkesinde bu kez bir korku olarak 'boluculuk' tehlikesi gosteriliyordu, Ahmet Kaya ' kurtce sarki soyleyecegim' dedi ve 'bolucu' ilan edildi, ulkeden ayrilmak zorunda kaldi, Paris'te 'yagmurlarini bile bilmedigi' bir ulkede oldugunde 43 yasindaydi.
Insan nasil ne sekilde olecegini bilir diyor Kundera..Acaba Ahmet Kaya, 85'te ilk albumune S. Ali'den 3 siir secerken nasil olecegini dusunmus muydu?

Olumunun 6. yilinda 'coskulu bir sarkiciya' selam olsun...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

cool hit counter