Sunday, December 17, 2006

Hayal gucu

roman kahramanlariyla kendinizi ozdeslestirir misiniz ? peki cevabiniz evet ise, yazara biraz da olsa haksizlik ettiginizi dusunmez misiniz?
benim icin roman demek, yepyeni, ayak basilmamis bir dunya demektir. Ben bu yeni dunyayi , yazarla beraber, kesfetmeye baslamadan once gecmisten getirdigim her seyi bir kenara birakarak cikarim bu yolculuga. Artik sahip oldugum onceliklerin, yasanmisliklarin, belirlenmisliklerin bir onemi yoktur, bana dair bir sey yoktur elimde. tek bir sey, sadece hayal gucum vardir ve bu hayal gucu yazarin hayal gucunu takip edebildigi ve onunla bir uyum yakalayabildigi olcude ben bir romanin icindeki ayrintilari yakalayabilirim.
bir okuyucu olarak romanin icine girebilmek oradaki bir kahramanin kendimize benzer taraflarini tespit ederek degil, romanin biraz disina cikip yazarin yarattigi dunyayi tarafsiz gozlerle incelemekle mumkun olur diye dusunuyorum.
yazar kendi icat ettigi dunyaya okuyucuyu davet ederken, bizi hic bilmedigimiz bir dunyada hayal gucumuzu kullanmaya, nesneleri, duygulari, kokulari yeni bastan adlandirmaya cagirir. sayet biz hayal gucumuzu romanda kendi gecmisimizden parcalar bulma yonunde kullanirsak, hem yazarin hayal gucune hem de kendi hayal gucumuze bir parca haksizlik etmis oluruz.

2 Comments:

Blogger Elsa said...

hello stranger

2:37 AM  
Anonymous Anonymous said...

ama roman aynı zamanda insanın kendisini okuması değil midir...biz kitabı okurken aynı anda kendimizi de okuruz...kitap okumanın en güzel yanlarından biri de kendimizi yazarın gözünden tekrar keşfetmememizdir, kendimizden kaçamayıp tekrar tekrar dönmemizdir içimize..:)

4:08 PM  

Post a Comment

<< Home

cool hit counter